niedziela, 18 grudnia 2011

Frankfurcki Jarmark Bożonarodzeniowy

„Polskie i niemieckie stoiska ze świątecznymi ozdobami, przysmakami oraz ponad siedmiometrowe stanowisko z grzanym winem. Na placu pomiędzy Oderturm a Lenne – Passagen (Brunnenplatz) oraz w centrach handlowych rozpoczął się tegoroczny Jarmark Bożonarodzeniowy…”. Tak rozpoczyna się mały artykuł w „Gazecie Słubickiej” zachęcający do odwiedzenia niemieckiego jarmarku i wczucia się w atmosferę zbliżających się świąt. 


I rzeczywiście, tak dużo Polaków na tym corocznym jarmarku jeszcze nie słyszałam. Z pewnością przyczyniły się do tego oszczędności burmistrza Słubic, Tomasza Ciszewicza, który w tym roku z ledwością „postawił” mieszkańcom choinkę.. 
Wracając do jarmarku..

 
Tutejszy Weihnachtsmarkt może nie jest szczególnych rozmiarów, ale w większości posiada wszystko, by przyciągnąć znajomych, przyjść z dziećmi czy wybrać się na zwykły spacer i przy tym bawić się szczególnie dobrze :) 


Jarmark łączy w sobie targi i wesołe miasteczko. Można tu kupić świąteczne prezenty, ozdoby, spróbować przejażdżki na karuzeli, a także skosztować świątecznych, wspaniale kolorowych pierników, gofrów czy kiełbasek (Bratwurst) z grilla.










Obowiązkiem jest rozgrzanie się Gluhwein czyli po naszemu grzańcem ;)
Udało mi się (tu) doszukać kilku małych  faktów dotyczących tego świątecznego napoju: 


Gorący napój należy do tradycji podobnie jak drożdżowa strucla i choinka.

„Tradycja picia grzanego wina jest starsza niż Bożonarodzeniowe Jarmarki, sięga korzeniami starożytnego Rzymu” – wyjaśnia przedstawiciel Deutschen Weininstituts (DWI), Ernst Büscher. I na pewno wie co mówi, receptury do przyprawiania popularnego Glühwein zaczerpnięte są z przepisów mających 2000 lat. Rzymianin Apicius opisał w swoim „conditum paradoxum” uszlachetnianie wina poprzez dodawanie do niego cynamonu, liści laurowych, goździków, tymianku i kolendry.

 
  Około 40 milionów litrów „aromatycznego napoju zawierającego wino” piją Niemcy w okresie adwentu.
Klasyczny Glühwein jest najczęściej mieszaniną różnych czerwonych win i ma pomiędzy 7 a 14,5% alkoholu. Do tego dochodzą świąteczne przyprawy, jak anyż, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, pomarańczowa i cytrynowa skórka, ziele angielskie i cynamon.


Do najbardziej znanych producentów Glühwein należy Gerstacker Weinkellerei w Norymberdze. Samego „Original Nürnberger Christkindlesmarkt Glühwein“ produkuje się 10 milionów litrów na sezon. Do produkcji wina używa się tych samych przypraw, których używają producenci słynnych norymberskich pierników.

 

Po przyjemnych chwilach udajemy się na drugą stronę mostu – do Polski ;) gdzie zamiast pięknie oświetlonego parku, przyjemnych świątecznych ozdób nad ulicami oraz kolęd płynących z miejskich głośników spotykamy.. codzienność.



 


Wyświetl większą mapę

1 komentarz:

  1. Jarmarki są piękne, mają swój specyficzny klimat ...

    OdpowiedzUsuń

dziękuję :)